Сензорните градини са проектирани да въздействат върху всички сетива и да създават изключително хармонираща среда, която повлиява благоприятно ума, тялото и емоциите; да развиват и компенсират специални потребности.

С КАКВО СЕ ОТЛИЧАВАТ СЕНЗОРНИТЕ ГРАДИНИ

Сензорните градини активират едновременно основните рецептори – зрение, слух, допир, вкус и обоняние, повлиявайки благотворно здравето, емоциите и възприятията.

Концепцията на сензорните градини е да постигнат ултимативен баланс, да релаксират сетивата и ума от напрегнатото ежедневие, да създават нови образи и идилични картини на спокойствие, за да хармонират тялото и възприятията, да отпуснат ума, да развиват нови умения и когнитивни възможности при деца и възрастни със специални потребности.

За да постигнат това въздействие, сензорните градини са многокомпонентни и обикновено включват комбинация от ароматични растения, билки, плодове и зеленчуци, дръвчета, водни площи и кътове за релакс, къщички за птички и компанията на домашни любимци.

Всяка сензорна градина е композирана от различни елементи, които хармонират чудесно и създават усещане за лекота и релакс, за вълшебно и идилично потапяне в различно измерение.

Заедно със зелените тоналности обикновено присъстват и многоцветни композиции, които създават усещането за щастие и

приповдигат настроението.

В динамичен и забързан свят като днешния все повече имаме нужда от оазиси на спокойствието, в които да забравим за стреса, да се потопим изцяло и да почерпим зелено вдъхновение. Градини, които да напомнят за съвършения порядък и симбиоза в природата.

Идеалната сензорна градина има 5 сектора, всеки свързан с различните сетивни рецептори. Локацията й може да бъде както в градска среда, така и извън натовареното ърбън пространство.

КАК СЕНЗОРНИТЕ ДРАЗНЕНИЯ В ГРАДИНАТА НИ ПОМАГАТ

В света на тактилните усещания – Сензорната градина въздейства върху целия спектър от тактилни усещания чрез стимулиране на рецепторите на ръцете и стъпалата на краката при допир с растенията, тревните килими и различните флорални текстури.

Да се докосват различните растения носи различни тактилни усещания. Да се усеща формата им е особено полезно за релаксация, както и за хора с намалено зрение или подрастващи, които опознават природата. Използват се специални видове с повече релеф и без риск от алергии или токсично въздействие.

Ходенето по различни повърхности с боси крачета генерира щастие, положителен заряд и радост у малкото дете.

Докосването до речните камъчета, пясъка, до нежните цветчета  и свежата зелена трева, до грапавата текстура на дърветата, действа невероятно благотворно върху всички органи и системи.

При деца със специални потребности подпомага развитието на техните умения и изграждането на нови навици. Развитието на фината моторика на ръцете  при децата води до развитие и на речта. Създаването на много нови невронни връзки стимулира интелектуалното развитие и обогатяване на малкия човек.

В света на зрението – Сензорната градина повдига настроението и лекува с цветовете на дъгата.

Различните цветове носят и различен терапевтичен ефект. За балансиране на нервната система помага зеленият цвят. Цвят, който завладява, и на който не можем да се наситим – тревата, дърветата, храстите, зелените туфи. Синьо и бяло генерират усещане за покой, уравновесеност, прохлада. Червеният, жълтият и оранжевият цвят задават тон за повече енергия. Могат да бъдат лек акцент, но да не преобладават, за да не натоварват сетивата.

В света на звуците – Звуци с определена честота, повторяемост и вибрации могат да намаляват и лекуват стреса, да подпомогнат работата на лимфната система и цялостното здраве. Лечебният ефект се изпитва с релаксация на мускулатурата и нервната система, с разширени възприятия и повдигнато настроение.

Падащата вода от малките водопадите, тихият ромол на поточетата и водните площи, трелите на птиците, жуженето на пчелите и пърхането на пеперудите създават вибрантна атмосфера, която е празник за сетивата. Целият този невероятно оркестриран от природата рай на сетивността ще внесе невероятна хармония в дворното пространство.

В света на вкусовете – Собствената градина е подарък. Отглеждането на плодове, зеленчуци и билки има и терапевтичен, зареждащ ефект. Екокултурите са здраве – да береш малини и ягоди, ароматни билки и свежи зеленчуци в разкоша на собствената красива градина е истинска привилегия днес. Да долавяш аромата и вкусовете на даровете на живата природа през прозореца е незаменимо удоволствие.

В света на ароматите – Ароматичната градина възстановява баланса и хармонира сетивността.

Лавандулата, жасминът и лимонът се ползват с успех в козметичната и парфюмерийната индустрии освен заради красивите аромати, и защото намаляват стреса.

Ароматотерапията е позната от древни времена, а сензорните градини са превъзходен начин да се заредите с благоуханна свежест.

При подбора на растенията е добре да се изберат видове като розата, които освобождават своя аромат най-силно сутрин, растения, които ще наситят градината с релаксиращи аромати вечер, и такива, които ще разпръскват цветния си аромат в останалите часове на деня, както и при по-високи температури.

Дъхава, ароматна, с много зареждаща и релаксираща енергия – това е сензорната градина. Истинско приключение за сетивата.

Изграждането и композирането на сензорни градини изисква набор от специфични знания и умения – познаване на подходящите видове и възможните комбинации, изграждане на подходящите настилки, засаждането на ароматни и безопасни видове, и още много специфични детайли. Според потребностите, проектът може да се синхронизира и с педагог, рехабилитатор, съвместно с ландшафтните архитекти.

Ако искате да изградите подобен оазис на съвършената хармония във вашия двор, доверете се на специалистите от екипа ни, които ще разработят за вас забележителен проект. Потърсете ни тук: https://ppgarden.com/contact-us/.

Сподели

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.