Ако нямаш опция на разположение за лятна вила с градина, или не можеш да бъдеш там поради карантината, заложи на градския си балкон.

Сега е времето да преосмислиш възможностите му и да го подготвиш за слънчевите лъчи, независимо дали е малък или по-голям като площ.

ЕТО НЯКОЛКО СВЕЖИ ИДЕИ:

Можеш да го превърнеш в разкошна lounge зона, докато си в карантина, да релаксираш на воля под топлите пролетни лъчи – в хамака или шезлонга, в компанията на любима книга

• Можеш да го превърнеш в домашното ларго и да се наслаждаваш на кафе по френски или италиански, заедно с любимите хора, а за вечерите да изнесете киното под открито небе

• Можеш да превърнеш в миниплантация терасата или дори покрива на сградата, в която живееш – новото градско пространство за моменти с любимите хора

• И не на последно място – можеш да го превърнеш в билкова градина или да добавиш малък билков кът

Растенията ще ти създадат търсения микро оазис, ако живееш в силно замърсена градска среда. В състояние са да редуцират частично праховите наслагвания и да филтрират въздуха, да ти съдадат зеленото пространство за жадувания релакс и разхлаждане.

Особено ако изградиш и водни площи, водна мъгла или капково напояване за билките и всички насаждения.

Ако имаш нужда от консултация или инсталация на индивидуална капкова напоителна система, не се колебай да се свържеш с нас: https://ppgarden.com/contact-us/.

НАШИТЕ СЪВЕТИ И ИДЕИ ЗА БАЛКОНСКАТА ГРАДИНА 

Балкон – градината ти се нуждае от следните неща: 

• Добави подходящо осветление – планирай осветлението, ако са ти необходими нови изводи. Декоративен шнур с крушки би свършил чудесна работа. Свещниците също ще внесат нужната hygge доза.

• Помисли за къта за релакс – в зависимост от пространствените дадености и бюджета, който планираш, можеш да обособиш различни зони: зона за кафе, коктейли и похапване с маса и столове, зона за релакс и спа с шезлонги, люлка или джакузи, открито кино под звездите с импровизирани мебели от палети и огромни, декоративни възглавници, фитнес зона с уреди, които ползваш често.

Ако разполагаш с по-малко пространство, заложи на мултифункционални идеи, с които да декорираш – например пейки – ракли за отдих и съхранение.

• Започни с компактни, естетични кътове, ако се докосваш за първи път до идеята за балконска градина, за да е лесно поддържането на новото ти място за релакс, работа и моменти с любимите хора.

• Създай билковата балкон – градина с идеята за щастие – Твоята миниградина ще бъде мястото, където да се наслаждаваш на облак от завладяващи, градински аромати.

Всеки ден ще береш свежи билки – риган, мащерка, пресен магданоз, босилек, салвия, чубрица, копър и лавандула ще направят колекцията ти доста полезна и ароматична.

Включи и микрозелените към билковия кът – компактни са, наподобяват билки на вид, и са едни от най-страхотните суперхрани, с огромно количество полезни елементи, съсредоточни в малките листенца.

За утринните фрешове, за смутитата, за салатите и лимонадите, за коктейлните вечери – не пропускай мента и лимонена трева.

Можеш да си направиш и тематични кътове от даден вид билка – като например ментов кът, защото видовете мента са цели 25, от които 9 растат по нашите географски ширини.

Ние бихме избрали мента шоколад, мента ягода, мента портокал или ябълка, лавандулова, корейска и джоджен мента (!отблъскава комарите, но не се приема вътрешно). Поинтересувай се за употребата и предназначението на всеки вид и внимавай  с джинджифиловата например – етеричното масло от джинджър ментата във висока концентрация и дози има токсично действие.

Толкова е хубава идеята, че всички билки и растения ще бъдат на една ръка разстояние.

Сред първите трендове на 2020 безспорно е градината на терасата – близка, достъпна, свежа и със собствено отгледани култури.

За някои днес градината влиза в дома с насаждения като билки, цветя и зеленчуци, а за други домът излиза в градината с изнесени под слънчевите лъчи работен и интериорни кътове .

• Синхронизирай цветната част на балкон градината – За цветята е препоръчително да ползваш саксии с едностилен дизайн и материали – нека варират основно като размер и форми. С това ще постигнеш обща стилистика и няма да рискуваш твърде голяма еклектика. Разнообразието ще дължиш на цветята и зеленината, на декорациите и аксесоарите за отдих.

• Избери подходящите зеленчуци за твоята балкон – градина, за да се радваш на чиста „реколта“ всеки ден

Зеленчуковите и салатни култури не обичат екологично замърсени райони.

С малко познания за условията на отглеждане на плодове и зеленчуци, и съобразяване с изложението на жилището, можеш да си направиш и овощен кът.

При южно и източно изложение можеш да отглеждаш обикновени или чери домати. За предпочитане са нискорастящите, раннозреещите и дребноплодните сортове домати. Краставиците също е добре да бъдат от  ранни и самоопрашващи се сортове.

Добави зелени салати, див лук и репички – последните растат изключително бързо. Важни са и условията – при подходящите температури ранно узряващите сортове като „заря“ и „френска закуска“ са готови за салати още след 20-25 дни.

Необходими са ти няколко контейнера и подходяща почва за растения с добавка на агроперлит на дъното на контейнерите, за да се запази влагата по-дълго.

Съчетавайки различни култури, цветност и интересни дизайнерски решения, ще постигнеш „вкусна„ и примамлива миниплантация в градски условия.

• Планирай всички грижи за миниградината

Предвиди всички необходими действия за новата миниградина – поливане, подходящо подхранване, предпазване от вятър и защита на растенията от изгаряне и прекомерно нагряване.

И когато свърши карантината, ще изненадаш приятелите със свежи салати и ястия, подправени от билковата градина под ръка.

Определено предстоят гурме и коктейлни изживявания, за които ще си подготвен с градинските миниатюри на терасата. Трапезата с български гозби също ще е по-автентична благодарение на пресните, балконски билки и зеленчуци.

Само да свърши карантината, а дотогава е ред на градината – тази на балкона или в двора на къщата.

Ако имаш нужда от помощ, винаги можеш да потърсиш екипа ни за съдействие в аранжирането на балконската ти плантация, за изграждането на билков кът и напоителна капкова система.

Можеш да поливаш автоматизирано и растенията на балкона, не само тези в градината. Свържи се с нас и научи повече: https://ppgarden.com/contact-us/.

Етикети:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Сподели

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.