Не е нужно да ходиш до мистичните острови в морето Банда, близо до Индонезия, познати още като Молукски или „островите на подправките“, откъдето идват канелата, карамфилът, индийското орехче и още много екзотични подправки. Можеш да си създадеш такъв остров в дома или градината, и да го култивираш по най-добрия начин. Разбира се, можеш да се обърнеш и към експерти за съвет, консултация или изграждане на подобно пространство, в унисон с останалата среда, ландшафтните принципи и познанията за билковия свят.   

Билките обогатяват растителния дизайн в дома. Носят красота, естествена терапия, богатство в кухнята, ароматични ухания и целебен, оздравителен ефект.

Да отглеждаш лековити растения в своята билкова градина, да създадеш жив оазис във вида на райско домашно кътче за подправки, е невероятно преживяване. Защото билките са ценен помощник, лечител и разкрасител, и ни помагат на много различни нива.

Дали ще ги назовем билки или подправки не е от определящо значение, защото уникалната им природа съчетава различни полезни действия. 

Ако проследим пътя на билките за лечебни, естетични и гастрономични цели (подправки, природна козметика и лечебни растения), можем да се впуснем в цели истории, и да пропътуваме картата на света.

Безкрайно интересни истории от най-живописни кътчетата, връщащи ни назад във времето, дори до древните цивилизации, където производството на благовонни масла е издигано в култ.

Траекторията на билките е дълга – преди да достигнат крайна дестинация, са пропътували земи, океани и морета, преминавайки от дисагите и керваните на арабски продавачи до гондолите на венецианските търговци; от източния или мексиканския свят до европейския, при което стойността им се е повишавала с всяка препродажба, достигайки цена за килограм карамфил, равна на теглото му в злато. Това прави търговията с подправки изключително ценна за времето си.

Билките са цяло богатство – биоразнообразието им, разхубавяваща им естествена сила, кулинарните им и лечебни свойства, ги равняват на истински дар от природата. 

Всяка любима подправка от нашите ширини – чубрица, хрян, мащерка, розмарин, риган, магданоз, копър, ароматната мента, маточина, вълшебната целина – всички те придават характерния традиционен вкус и ухание на типичните български ястия. Добави и вълшебната самардала, която ще направи билковия кът завършен. Използвай я в рецепти без термична обработка, защото променя така характерния си вкус. 

Ако изградиш своя малък оазис от подправки у дома – на балкона, в кухнята или в градината, ще имаш на разположение през цялата година полезни витамини, фитонутриенти, микроелементи, антиоксиданти и етерични масла. Както и жива, природна козметика. Какво по-хубаво от това?!

Внимавай в изготвянето на етерични масла, тъй като има доста тънкости, както и някои рискове, затова – информирай се предварително.

Вкусната и здравословна трапеза е бонусът за усилията и желанието да отглеждаш билков кът. Можеш да съчетаеш в колекцията от традиционни до екзотични видове – индийски, мексикански и скандинавски подправки, лековити и ароматични треви, които гарнират ястията, за да създадат богатство от вкусове. Без тях ястията не биха били така пълноценни и богати.

КЪДЕ ДА ПОЗИЦИОНИРАШ БИЛКОВИЯ КЪТ

У дома – Можеш да разчупиш интериорното пространство на кухнята с малка вертикална билкова градина от едногодишни или многогодишни растения. Можеш да приспособиш стената или да

Detailed shot of kitchen area inside a modern loft.

организираш компактен билков кът, за което се изискват и доза специфични умения, и знания. Красивата, жива стена ще е истинска наслада за сетивата – стилна декорация, естествен лечебен кът и симфония от вкусове и аромати за всяко ястие, сладкиш или лимонада.

Самополивните саксии с вградена вътрешна система за иригация и вътрешен резервоар, са още едно чудесно решение за разкошната малка феерия от любими подправки и билки.

Най-отгоре се засаждат билките, които изискват най-малко влага – мащерка, риган. 

Бързо и с лекота, единствено протягаш ръка до твоята билкова градина, и поръсваш ястията с щипка чубрица, а таратора – с любимия пресен копър. И всичко това директно от кухнята или градината, буквално на една ръка разстояние.

Да се наслаждаваш на моментите на релакс, с чаша любим чай от мащерка, прясна мента или билкова лимонада, да придадеш доза пикантност в кухнята с малките люти чушлета, отново от билковия кът, е удоволствие преди всичко. Особено когато знаеш, че и твоите усилия имат принос за разцъфването на билките. 

В градината Градината е истински благоуханна и по-цялостна в присъствието на билкови туфи.

Подходящата селекция билки е важна, за да се планира съчетанието им като ароматичност, растеж, височинност, и предназначение. Възможно решение е да се групират билките съобразно действието им – например за алергии, билки за подобрено зрение, билки за естетични процедури, макар повечето от тях да имат комплексно действие и групирането им на този принцип да е по-предизвикателна задача.

Друг принцип е ароматичната доминантност – романтичната лавандула например може да превземе всички останали билки с ароматичното си излъчване, затова е добре в билковия кът да присъства умерено, или да я позиционираш в отделни туфи, като част от самата градина, ако искаш да се наслаждаваш пълноценно и на останалите аромати от билковия кът. 

Заложи и на лимонена трева, мащерка, а защо не и шафран – билковият диамант. И разбира се класиките като розмарин, мента, лайка, маточина, мащерка, италиански босилек. Не се лишавай и от исоп, с който ще гарнираш сезонните салати и ликьори. А после можеш да го интегрираш в основната част на градината, тъй като пораства като храст.

Билковият кът, без значение алпийски или горски като решение, не трябва да доминира, а да изпълва пространството със своята свежест и ароматичен разкош, да се вписва органично и да разпръсква ухания.

Билковият кът – алпинеум разкрива нови перспективи в градината – композиционно и като видове. Алтернатива на стандартния кът от камъни и сукуленти е композицията от алпийски растения и любими подправки. Скалните терени са особено подходящо и красиво място за билкова градина. Важното е да се гарантира височина и етажност.

Всяка една подпорна стена също може да се превърне в билкова градина, наподобяваща красива инсталация. Така стените добиват раздвижено присъствие и оживяват, благодарение на естествените материали – големи и малки камъни от един вид, придаващи естественост, редом с избора на билки. Изборът на подходящи камъни е важен и за терасирането на почвата, както и за да бъде много по-устойчива – те са в основата на изграждането й.

Билковият кът върху естествен скат или скалист, каменист наклон цели видимост от почти всяка точка на градината, за да радва с миниатюрен пейзаж и билкови находки. Намирането на подходящото място като разположение и слънцегреене, използването на обогатена почвена смес за добро подхранване, са гаранция, че твоята билкова градина ще се развива правилно.

А потенциални вредители можеш да избегнеш още с избора на билки и лековити растения, които имат способността да отблъскват репеленти.

Не винаги можеш да отидеш в планината, но ако твоят скален кът съдържа планински билки, ще имаш целителната й сила в твоя дом. Геният на природата е заложил в планинските билки вълшебни свойства за лекуване на травми, които могат да възникнат по планинските склонове – наранявания, охлузвания, ожулвания, изгаряния, настинки, и още много. Както и незаменимо богатство от видове.

Заложи на терапевтичния и лечебен ефект на билките, идващи от  българските съкровищници – планините ни. Пренеси мурсалски чай, планински живовляк, котешка стъпка / позната още и като черновръх или див босилек /, достигнала до нас и от легендата, която гласи, че е била билката на Левски – използвал я е при лечението на най-различни болести и кожни проблеми.

Не пропускай и розовата родиола – вирее в студени планински райони, но ако успее да се аклиматизира в градината ти, ще имаш истинско чудо, което е все по-търсено, и което вирее единствено е Европа, и част от Азия. Има подмладяващ ефект и учените твърдят, че удължава живота. Използва се като силен имуностимулатор и повишава настроението.

Rhodiola in the Altai mountains

Билковата градина може да бъде акцент в цялостния ландшафт или самостоятелен кът – интегриран или напълно обособен, под формата на алпинеум, скален кът или като част от цялостната градинска композиция.

Екипът на People Playing in the Garden с удоволствие ще ви консултира и съдейства в изграждането на домашния билков кът или билкова градина, както и при изграждането на напоителна система, която да покрива и билковия кът. Свържете се с нас: https://ppgarden.com/contact-us/.

Етикети:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Сподели

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.