‘Thuja Occidentalis Smaragd’ е изумруденото бижу, което може да украсява всяка градина.

Красивата, зелена туя еднакво добре се вписва в домашната градина като единичен акцент, в групи или за изграждане на стилни, вечнозелени хедж пространства.

Подходяща е за алпинеуми, японски градини, декориране на пространства, оформени с чакъл или като редица, обкантваща пътеки; атрактивно изглежда също в контейнери, и в патио пространства. Прекрасно оформя ландшафтни зони, като едновременно насища и пречиства въздуха с лечебните си фитонциди.

Предпочитана e също за открити паркове и градски площи. 

Tuja smaragd е устойчива на вятъра и замърсения въздух в градските пространства, затова се счита за подходяща за открити и населени зони.

Величествените туи идват от Северна Америка и с последващите многочислени селекции обогатяват разнообразието си от форми – от туи джуджета, туи храсти и туи във формата на величествени дървета. В естествени условия дърветата – великани могат да достигнат до 20 метра височина, а някои екземпляри и до 30 – 40 метра. В родината си са известни като „американско дърво на живота„.

За индианците Tuja smaragd е това, което е бамбукът за китайците. В Япония е свещено дърво.

В Европа туята идва през 16 век и се селекционира определено като декоративен вид.

Thuja occidentalis Smaragd е представител на семейство кипарисови и подсемейство туя.

Според дендролозите съществуват 5 вида туи. Дали ще бъде западна туя, китайска, корейска или японска, винаги е изящна, грациозна и красива.

Thuja occidentalis Smaragd е предпочитана от дендролозите градинари, защото дава различни решения и възможности за привнасяне на класика във всяко едно градинско пространство.

Самият сорт Thuja occidentalis Smaragd също има различни вариации, „Златен смарагд“, „Смарагд Лайт“, „Смараг Уитбонт“.

Отделните таксономични групи  се дефинират:

според формата на короната  – пирамидална, конусовидна  с красив  и строен външен вид – каквато е туя смарагд, колонни и сферични;

според цвета на листата – зелени, златисти и много рядко в  синьо;

според размерите – джуджета и високи;

според темпа на растеж  – бързо- и бавнорастящи.

Thuja Western (Thuja occidentalis – Linnaeus) има селектирани около 120 разновидности.

В модерния ландшафтен дизайн се използват Brabant, Martin, Smaragd, Golden Smaragd.

Красивата и величествена, култивирана Thuja occidentalis Smaragd, идваща от Дания, расте много бавно – до 10 сантиметра на година, и може да достигне до 10 метра височина.

Изумрудено зелената туя е популярна с атрактивния си пирамидален растеж и възможност за оформяне – чрез различни тримирания се изграждат множество стилизирани фигури и шикозни хедж-пространства. Отличава се с добра адаптация към атмосферните и почвените условия, и приятен аромат.

Когато започнеш да се грижиш за туи, знаеш, че отглеждаш „дълголетници„ и оставяш наследство за градината и близките си за 100 години напред.

За любителя – градинар е приятно предизвикателство да отгледа своите туи сам. Но ако искаш бърза декоративна градина,  ландшафтен дизайн „тук и сега„, можеш да се насочиш към вече отгледани големи туи – дървета: инвестираните по-големи грижи в първите години ще те дарят с много стилна градина в много по-кратко време.

Да отгледаш туи в градината не е трудно – имат компактна коренова система с диаметър от 1 до 2 метра, лесно се адаптират и не са много претенциозни към почвата – обичат пясъчна, глинеста и торфена среда.

Цветът на короната определя и мястото на самото дърво. Туите с жълта корона са светлолюбиви, а туите със зелена корона, каквато е и туя смарагд, обичат смесената светлина. По-ускорен растеж се постига с използването на минерални, съдържащи азот, компостни торове или оборски тор.

След като се вкорени добре и започне своя растеж, туята може да издържа на засушаване и на влага, но е добре през летните горещи дни да се увеличи поливането, за да не ѝ се отрази засушаването. През студените зими е добре да се превързва, за да се запазят клоните от натрупване на сняг и от силния вятър.

За правилното развитие на туята са необходими здрави растения, добър дренаж, подходяща почва, достатъчно влага и правилно място на засаждане. За изграждането на вечнозеленото и красиво хедж пространство е необходимо оптималното разстояние между отделните туи да бъде 50 сантиметра. 

Thuja occidentalis Smaragd обича освен поливане, да бъде напръсквана и короната й за по-красив външен вид. Така се помага за отмиване на праха, и ако има дребни насекоми.

Разрохването на почвата около туята и премахването на плевелите увеличава кислорода, подпомага растежа и поддържането на красива корона.

Ако туята е нападната от гъбички или листни въшки, е необходимо да се премахнат болните клони, и да се изгорят, както и препоръчваме третиране с подходящи препарати. 

Много лесно ще се влюбиш в невероятната Thuja occidentalis Smaragd, защото от един малък резник, от едно саксийно растение, с твоите грижи може да се превърне в грациозна, величествена туя, която създава красиви живи огради – плетове, декоративни ограждения и величествени акценти, като в кралска градина.

Ако искаш да обогатиш и стилизираш градината, можеш да се свържеш с нас и да поръчаш туи от собствен разсадник, отглеждани с много любов и екологична грижа. Можем да се погрижим и за засаждането, както и ще ти дадем съвети за отглеждането. Свържи се с нас на телефон: 0988 942681 и имейл: office@ppgarden.com.

Етикети:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Сподели

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.