КОЛЕДА носи в себе си много нежност, очарование и вълшебства. Усещането за коледно щастие с аромат на канела, сушени портокалови корички, джинджифилови бисквити, горещ шоколад, мед и чай, на борови клонки, и блясъкът на коледната украса в детските очи, правят пъзела на празничния уют толкова бленуван. В центъра на тази топлота е коледната елха, която събира мечти и желания с автентичността и блясъка си. Без нея Коледа е някак нереална, и затова е важно да я избираме осъзнато, така че да не прекъсваме корените й, които я свързват с живата природа. Представете си 20 години, в които приютявате елха с отрязани корени, само за да краси дома, а популацията й в гората намалява застрашително.

Затова ние имаме предложение за сребърната елха Picea Pungens в саксия, която обещава да се издигне високо, и да краси дома и градината за поколения напред. Представете си и икономията, която избирате дългогодишно, заедно с грижата за природата.

Тя ще помни историите, смеха и прегръдките, жестовете и очарованието на коледните моменти, на фамилните вечери край камината или огнището навън. И ще украсява достойно снимките, запечатали тази мигове.

Когато у дома се разнесе автентичният полъх на дървесина и истинска елхова гора, знаем, че идва Коледа, заедно с величавото коледно дърво, което ще е винаги в дома ви. Защото свежестта и ароматът на истинското дръвче, които не избледняват във времето, са несравними. А представете си да имате този разкош целогодишно.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ ЗА ВАШАТА ЖИВА КОЛЕДНА ЕЛХА

Можете да я гледате за малко у дома, до Коледа, и след това да я засадите в градината като декоративна елха. Дори можете да я отглеждате в градината в контейнер, и да я оставите в този вид за следващата Коледа, като я внесете пак. Не забравяйте, че не обича топло, защото идва от далечна Канада, и е устойчива предимно на студ.

Ако елхата бъде отглеждана в контейнер, можете да удължите живота ѝ допълнително 3 до 5 години. За да бъдат още повече ваши Коледи зелени и свежи с живата ви коледна елха, отглеждана с любов. Необходимо е само да я адаптирате към температурните промени, а  кореновата система да бъде запазена здрава, като я предпазите от наранявания.

Внесена в дома, трябва да се постави далеч от камини или отоплителни уреди. Необходимо е да се поддържа постоянна влажност, като се поставят парченца лед в контейнера. Желателно е да се държи в дома не повече от 10 – 12 дни. Изнасянето навън от топло помещение трябва да бъде поетапно, за да се адаптира плавно. Контейнерът  първоначално се поставя в гараж или подходящо помещение, докато елхата се аклиматизира към студа, след което може да се засади навън, на  дълбочина, аналогична на тази на контейнера, или да се изчака до март месец за директно засаждане.

Ако нямате градина, винаги можете да засадите вашето коледно дърво в градския парк или междублоковото пространство. Може и да го върнете обратно в някоя гора, или да поставите основите на нова малка елхова горичка.

Любителите на живи елхи, отглеждани в контейнери, стават все повече и повече. Ако се остави в контейнер, той трябва да се държи на слънчево място и да се полива редовно, особено в топлите дни. Необходимо е да се направи подходящ дренаж и възможност да се оттича излишната вода.

Вашата Picea Pungens ще ви очарова с богатството си от сребристи клони, височината и устойчивостта. Ще присъства забележително в градинската ви композиция, придавайки онзи скандинавски уют, като от приказките.

ИДЕИ ЗА ЕКОДЕКОРАЦИЯ ЗА ГРАДИНАТА

Преди всичко използвайте декорации от предишни години. Можете да допълните с направата на нови украшения от подръчни материали от градината като листа, шишарки, борови връхчета и дървени дъски.

Идеите са много, от дървени фигури на животни, направени от трески за огъня, до декорации от елхови клонки, за градината и за дома, включително и за подаръците.

Използвайте икономични крушки и добавете стъклени фенери като свещничета.

Екоиграчките за външната елха можете да сътворите и сами от текстил за рециклиране, изпечено тесто, сурова паста, сушени плодове и шишарки, които могат да заблестят в златни или сребристи оттенъци.

Коледа наближава, и ако градината ви все още си няма собствена елха, можете да изберете Picea Pungens, която достига до 30 метра височина, и определено ще внесе уют в дома за години напред.

Обадете ни се и поръчайте вашата единствена елха за всяка следваща Коледа.

Грижите за нея са повече от лесни. Вашата Picea Pungens ще изисква достатъчно вода и много любов!

Сподели

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.